Wat is de Wat / Road of change
‘Om te overleven, moet je samen blijven.’– Valentino Achak Deng
In de voorstelling Wat is De Wat volgen we Valentino Achak Deng, een jongeman in een net pak en blinkende schoenen.
Zijn verschijning verraadt allesbehalve zijn geschiedenis.
Door samen met 20.000 andere zogenaamde Lost Boys en Girls te vluchten, overleefde hij als kind de oorlog in Soedan. Het is de start van een eindeloze voettocht van 1500 km, op zoek naar een veilig onderkomen. Hij leeft jarenlang in Vluchtelingenkampen en komt uiteindelijk in Amerika terecht. Een gewapende overval doet hem beslissen terug te keren naar zijn land van oorsprong.
Ontstaan van Wat is de Wat.
“It’s important to understand that there is a Valentino in the book
and there is a Valentino outside the book” – Valentino Achak Deng
De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers. Valentino Achak Deng vroeg Dave Eggers om zijn levensverhaal neer te schrijven.
Simon De Vos bewerkt het boek in 2018 en maakt er een monoloog voor theater van.
Naar aanleiding van de voorstelling bezocht de wereldberoemde Valentino Achak Deng enkele scholen in Antwerpen om te getuigen over zijn leven en het boek. Hij brengt een boodschap van optimisme en hoop.
Hier zijn enkele reacties van leerlingen:
“Ik heb het privilege dat ik naar school kan gaan. Valentino heeft mij zwaar gemotiveerd.”
“Altijd blijven strijden en nooit opgeven, dat heeft hij mij geleerd.”
Tip: lees deze bestseller.
“I went to school under a tree, without books, pens or other materials.
I am the living proof that you don’t need materials for learning.
What you need is a thirst, a big thirst to learn.”
Kinderen op de vlucht: The Lost Boys & Girls
In 1985 slaan twintigduizend Zuid-Soedanese kinderen op de vlucht voor de milities van dictator Omar al-Bashir. Te voet leggen de Lost Boys, van wie de jongsten 6 jaar oud zijn, meer dan 1.500 kilometer af: eerst richting Ethiopië, daarna naar een vluchtelingenkamp in Kenia. Ze worden belaagd door vijandige militairen, terwijl ook leeuwen, slangen, krokodillen, malaria, ondervoeding en uitdroging hun tol eisen. Duizenden van hen overleven de vlucht niet.
Valentino Achak Deng haalt het wel. Hij groeit op in het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma en wordt in 2001, samen met vijfduizend andere Lost Boys, geselecteerd voor hervestiging in de Verenigde Staten.
Naast de Lost Boys waren er ook Lost Girls, maar over hen werd in de media veel minder gesproken omdat dit de meisjes nog veel kwetsbaarder zou maken.
Vluchtelingenkamp Kakuma
“Jullie dachten dat een vluchtelingenkamp iets tijdelijk is? “– Valentino Achak Deng in de voorstelling Wat is de Wat.
Vluchtelingenkamp Kakuma bestaat ongeveer 30 jaar en er leven bijna 200.000 mensen. Filmmaker Lieven Corthouts leefde 5 jaar tussen de bewoners en maakte er een documentaire over die een menswaardig en reëel beeld schept van dit vluchtelingenkamp.
Find me in Kakuma
Naast de documentaire zet Lieven Corthouts ook een groot crossmediaal traject op: Find me in Kakuma. Deze website verbeeldt het verhaal van zes jonge vluchtelingen op zoek naar hun ouders. Op een creatieve, actieve manier zie je hoe het leven van niet-begeleide jongeren eraan toegaat, zonder hen tot een slachtofferrol te veroordelen, en hoe zij een app uitdenken om hun zoektocht te vergemakkelijken.
Create your own flag.
‘If I was my own country, I could be home anywhere.’
Een vlag symboliseert de groep waartoe je behoort of waar je vandaan komt. ze bepaalt welke grenzen je al dan niet over mag.
Maak je eigen vlag op basis van je persoonlijke waarden en deel deze met je klasgenoten en de wereld!
Surf naar deze website.
Het ontwerp wordt gebaseerd op 3 waarden die jij het meest belangrijk vindt in je leven. (bv: liefde, humor, respect, eerlijkheid, …)
Stap 1: Kies telkens een waarde + bijhorende kleur + vorm.
Stap 2: Dit doe je drie keer.
Stap 3: Je persoonlijke vlag wordt ontworpen en naar je inbox gestuurd! Stuur hem door naar je klasgenoten.
Stap 4: Vergelijk je vlag met die van jouw klasgenoten. Ga na welke vlaggen op elkaar lijken en welke niet. Zegt dit iets over jullie verschillende persoonlijkheden?
Stap 5: Hang je vlag voor je raam of deel haar op instagram.
‘Create your own flag’ is een samenwerking van museum S.M.A.K. en vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het project werd ontwikkeld tijdens de Road of change, waarbij een groep studenten een tocht langs de grenzen van Europa maakte om verhalen te verzamelen van mensen op de vlucht.
Coronajager Valentino Achak Deng
‘Veerkracht is het woord waaraan ik me nog steeds vastklamp en ongetwijfeld het belangrijkste wat ik aan de ervaring van vluchten heb overgehouden. We moesten zonder onze ouders vertrekken, we waren op de vlucht voor moordenaars, er was zoveel onzekerheid en onveiligheid. We wisten zelfs niet waar onze bestemming lag en wanneer we die zouden bereiken. Het klinkt misschien gek, maar we hebben ook veel gelachen. Als we ’s avonds een plek bereikten die beschutting bood en waar we een beetje eten konden vinden, waren we overgelukkig.’ – Valentino Achak Deng
Valentino Achak Deng heeft dankzij het succes van Wat is de Wat de Valentino Achak Deng foundation opgericht die middelbare scholen en internaten bouwt in Zuid-Soedan. Hij was minister van onderwijs in Zuid-Soedan.
Nu de coronacrisis om zich heen grijpt reist Valentino Achak Deng rond om de bewoners van Zuid-Soedan in te lichten over corona. Hij blijft hoopvol strijden, vol veerkracht.