King Lear.spot

Ingepakt

Een interview met Lies Van Assche

Lies Van Assche is kostuumontwerper en maakte samen met een heel team medewerkers een vijfentwintigtal kostuums voor King Lear.

Wat was jouw inspiratie voor de kostuums van King Lear? En hoe heb je daarin samengewerkt met Simon De Vos?

Ik heb veel inspiratie gehaald uit de tekst van Simon, waarin hij de inhoud van Shakespeares drama koppelt aan de Europese politiek. Daarnaast wilde ik een groter verhaal vertellen: dat van de reststromen in onze wereld. Met reststromen wordt afval bedoeld, dat wat mensen weggooien. Reststroom is een mooier woord omdat het vertelt dat afval geen einde van iets hoeft te betekenen. Het kan verder stromen en opnieuw gebruikt of verwerkt worden.

‘Een kostuum wordt nu
ook ineens een huis’

In het eerste deel van King Lear verbeelden de kostuums de politieke wereld zoals we die nu kennen: politici in een strak en afgeborsteld kostuum. Een hyperrealistisch beeld.
In het tweede deel dragen de spelers een soort van witte uniformen. Ze tonen een toekomstbeeld van hoe uniformen er uitzien als er geen grondstoffen overblijven om kostuums uit te vervaardigen. Deze uniformen zijn gemaakt uit oude, gerecycleerde kledingstukken. De kostuums hebben iets militaristisch en tegelijkertijd iets folkloristisch. Ze vertegenwoordigen een nationalisme, een terugval op traditie. Ze worden gedragen door de jonge generatie die het Rijk in handen neemt.
In het derde deel komt de reststroom binnen in de vorm van een afvalberg, die het verhaal van een aangespoeld vluchtelingenkamp in zich draagt. De personages nemen uit deze berg een lap stof, een deken, een tentzeil of wat ze ook vinden om er hun kostuum van te maken. Een kostuum wordt nu ook ineens een huis, iets dat bescherming biedt, een zucht naar veiligheid en warmte.

Jij bent erg begaan met het ontwerpen van duurzame kostuums. Kan je concretiseren wat dat betekende voor King Lear?

Als ik kostuums ontwerp, doe ik dat steeds op een zo duurzaam mogelijke manier. In het circulaire textielverhaal is de textielreststroom het einde van de cirkel en tegelijk het begin van een nieuwe cirkel. Het vormt het bronmateriaal voor nieuwe kledij. Textielreststroom kan knipafval zijn van een kostuumontwerper of weggegooide kledij, maar het kan ook reststroom zijn van bedrijven of restaurants. Via upcycling wordt die reststroom nieuw leven ingeblazen.

Bij King Lear hebben we geprobeerd om elke stap in het creatieproces op een zo duurzaam mogelijke manier te nemen. Welk wasproduct gebruiken we? Hoeveel keer wassen we de kostuums? Wij hebben de neiging om kledij te vaak te wassen. Zo is het afvalwater van bijvoorbeeld polyesterkledij heel vervuilend voor het milieu. Een andere stap in het proces is het hergebruiken van oude kledij of stoffen. In deze productie hebben we gebruik gemaakt van de stock van hetpaleis,  Het Zuidelijk Toneel en Het Toneelhuis. Ook hebben we op voorhand een oproep gelanceerd naar het publiek om oude kledij binnen te brengen.  Mijn droom is dat verschillende grote theaterhuizen een gezamenlijke stock aanleggen waaruit ontwerpers kostuums kunnen hergebruiken.

Er waren best veel mensen die hun kledij hebben binnengebracht en die dit met veel plezier deden. Het gaf hen een nieuwe, andere oplossing voor hun oude kledij. Ze steunen de kunsten en krijgen een ticket in return. Een kledingwinkel die dit al goed begrepen heeft is H&M: als je daar oude kleren binnenbrengt, krijg je een kortingsbon. Nu moet ik je er eerlijkheidshalve bij vertellen dat winkels als H&M dit vooral doen om de controle te houden over de reststroom. Grondstoffen om nieuwe kledij te maken, zullen verdwijnen in de toekomst. Binnen dit en 60 jaar zijn alle grondstoffen van de aarde opgebruikt. Het is meer dan hoog tijd om duurzaam te gaan leven.

Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen?

Er belandt ongeveer 16 kg per persoon per jaar aan textielafval in de witte vuilzak en dat is een spijtige zaak. ‘De Kringwinkel Antwerpen’ werkt sinds kort samen met andere organisaties om oud textiel op te halen in Antwerpen onder de noemer ‘De collectie’. Ze plaatsen ook containers, zodat je daar al je textielafval in kan dumpen. Ook kledij die stuk is, mag je daar in gooien. Al dat materiaal wordt ge-upcycled. Zij verkopen een deel aan tweedehandszaken en de kledij die stuk is wordt vervezeld om opnieuw te gebruiken.

https://www.close-the-loop.be/nl

http://decollectieantwerpen.be/

https://www.rankabrand.nl/