Fatilou M.spot

RWINA

“Jonge mensen voelen niet de nood om grammaticaal correcte zinnen te gebruiken, omdat ze elkaar sowieso begrijpen.” – Ahlaam (actrice Rena)

Samen met hetpaleis maakte Bart Van Nuffelen met het gezelschap MartHa!tentatief al eerder twee voorstellingen over opgroeiende jongeren in de stad. Na Dinska Bronska en Dounia B. is Fatilou M. derde deel van de theaterdrieluik.

Al bij Dounia B. was Bart geïnteresseerd in de taal van jongeren. Zo was Dounia’s taal een mix van Russisch, Nederlands en straatwoorden. Bart noemt deze mix van talen en straatwoorden een ‘onaffe taal’.

Ook in Fatilou M. komt veel onaffe taal voor. Jongeren gaan taal creatief benaderen en gebruiken hierdoor halve zelfverzonnen woorden en – afkortingen. Het wordt zo hun eigen taal die ze onder elkaar vlot spreken.

Ook bij het kiezen van het woord van het jaar, zie je de impact van jongerentaal. Zo was het tienerwoord van 2024: “Noncha”. (Ga met je cursor over het woord om te ontdekken wat het betekent.)

NONCHA
nonchalant, chill, zorgeloos

 

We vroegen aan Bart waar zijn interesse in onaffe taal vandaan komt.

 

Woorden uit Fatilou M.

Herken je deze woorden? Wat betekenen ze?

M3AYEK
veel, overdreven
SCORRO
School
STALLEREN
rondhangen
DOEKOE
geld
TFOE
zeg je als je ergens niet mee akkoord gaat
WHOLLAH MEH
ik zweer van niet

 

Opdracht: Wat is jullie onaffe taal?

Welke onaffe taal gebruiken jullie?
Maak een lijstje van woorden die jullie vaak met elkaar gebruiken.

 

Opdracht: Maak een nieuwe onaffe taal

  • Wat zijn typische uitspraken van leerkrachten? Instructies, herhalingen, opmerkingen die ze vaak doen? (Je kan het schoolreglement gebruiken als inspiratie.) Schrijf er een aantal op.
  • Herschrijf nu die zinnen in je eigen taal. Verzin nieuwe woorden, halveer woorden, gebruik woorden die jij vaak gebruikt in de plaats van wat er nu staat.
  • Je kan deze oefening met een hele grote groep maken of in kleinere groepjes en daarna voorbrengen aan de anderen.

 

Hieronder vertelt actrice Ahlaam Teghadouini over haar relatie tot taal: